En hoeveel kan ik doneren om de schadelijke impact van mijn vlucht te compenseren? De uitstoot en emissies van vliegen kunnen helaas nooit volledig worden gecompenseerd. Hoeveel bomen we ook planten, ze kunnen de schade van een vlucht niet ongedaan maken. Luchtvaartmaatschappijen en andere initiatieven willen je graag anders doen geloven. Let dan ook goed op voor greenwashing, want zowel bij compensatieprojecten als in de luchtvaart gebeurt dit veel.
Bij AIRBOS staan we voor een andere benadering. Wij pleiten ervoor om van een compensatie naar een contributie claim te gaan, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van uitstoot. Wat niet wordt uitgestoten, veroorzaakt immers geen schade. Beter voorkomen dan genezen!
Vliegtuigen die passagiers vervoeren gebruiken kerosine als brandstof. Bij de verbranding van deze fossiele brandstof komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Naast de schadelijke impact van CO2 komen er andere stoffen vrij (o.a. roet, waterdamp, NOx, SO2) en kunnen er tijdens vluchten vliegtuigstrepen (contrails) ontstaan. Deze contrails kunnen lange tijd in de atmosfeer blijven hangen en warmte vasthouden. Afhankelijk van het tijdstip en de locatie is de klimaatimpact van deze niet-CO2-effecten zelfs twee tot drie keer zo groot. Het aanpassen van vlieghoogtes en routes kunnen een significante impactreductie realiseren, iets wat tot op heden nog niet gebeurt.
Met zogenaamde “duurzame” brandstoffen en emissievrije vliegtuigen gaan de gestelde klimaatdoelen niet op tijd worden gehaald. Sterker nog de luchtvaartsector verwacht een verdubbeling van vliegverkeer tegen 2040. De enige manier om de absolute uitstoot van luchtvaart op korte termijn drastisch te verlagen is om minder te vliegen. Dit geeft de luchtvaartsector de tijd om oplossingen te ontwikkelen en op te schalen.
De documentaire Sky Gods - The Price of Our Love of Flying, gemaakt door Bernice Notenboom, raakt aan vrijwel alle relevante onderwerpen voor iedereen die meer over de schadelijke impact van vliegen wilt weten.
Om te beginnen is het belangrijk om bewuste duurzame keuzes te maken. Babette Porcelijn, auteur en oprichter van Think Big Act Now heeft daarvoor een oplossing: BAM! Beter: kies een zuinig vliegtuig, een directe route, een dagvlucht en een bestemming dichtbij. Lees hoe je de klimaatimpact van je vlucht kunt verlagen. Anders: reis fossielvrij met de fiets, trein of elektrische auto. Minder: totdat duurzaam vliegen mogelijk is, vlieg minder. Of hoogstens als het écht niet anders kan.
Voor de meeste Nederlanders staat ‘spullen’ bovenaan de impactlijst, dus het kan zijn dat verduurzamen in jouw geval elders effectiever is. Toch kan het maken van slechts één vlucht per jaar dat radicaal veranderen. Hoeveel Aardes hebben we nodig als iedereen leeft zoals jij? Ontdek het zelf op Mijnverborgenimpact.nl.
Het liefst blijven we bij AIRBOS zo ver mogelijk weg van CO2(e)-berekeningen en tools om je vliegreis te compenseren, omdat we van mening zijn dat het daarmee te makkelijk en te goedkoop gemaakt wordt. Dat kan zelfs vliegen stimuleren, terwijl dat het tegenovergestelde is van wat de wereld nodig heeft.
Inmiddels weet je dat minder vliegen de effectiefste manier is om zo snel mogelijk de klimaatimpact van vliegen te reduceren. Toch is het niet altijd mogelijk om vliegen te vermijden. Voor deze essentiële vluchten helpen we je bij AIRBOS graag verder in het leveren van een contributie, het passende alternatief voor compensatie.
Vliegtickets zijn vrijgesteld van btw, vliegtuigbrandstoffen zijn vrijgesteld van accijns en luchtvaartmaatschappijen krijgen gedeeltelijk gratis emissierechten uitgedeeld. Dit maakt vliegen veel goedkoper dan het zou moeten zijn en het klimaat betaalt daarvoor de prijs. Duurzame reisorganisatie Better Places heeft samen met het Impact Institute de werkelijke prijs van vliegen berekend door alle verborgen kosten voor het klimaat en luchtvervuiling mee te nemen volgens het principe van True Price.
Heb je bovenstaande BAM-methodiek toegepast en ben je van plan om een (essentiële) vlucht te maken, dan kun je in dat geval de tabel van Better Places gebruiken om de werkelijke prijs van jouw vliegreis te bepalen. Dit kan als richtlijn dienen voor het adopteren van een aantal vierkante meters AIRBOS. Mocht je bestemming er niet tussen staan, neem dan contact met ons op, want wij hebben toegang tot de tool waardoor we een gepersonaliseerde berekening kunnen maken.
Wanneer je doneert, maak je een bewuste keuze om actief bij te dragen aan het creëren van meer natuur én ondersteun je onze inspanningen om dit verhaal met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen. Dubbele positieve impact dus en een win-win situatie waar we trots op zijn!
Met elke euro kunnen we een vierkante meter natuur een jaar lang beheren en herstellen door inheemse bomen en struiken aan te planten.
Jouw bijdrage ondersteunt initiatieven die de klimaatimpact van luchtvaart reduceren en de transitie naar duurzaam vliegen versnellen.
Als consument heb je veel invloed op je vliegimpact. We voorzien je van tips om de beste keuzes te maken wanneer je besluit...
Kijk of jouw vraag al tussen de andere veelgestelde vragen op de FAQ pagina staat of neem contact met ons op.
- Babette Porcelijn -
Impact expert en auteur
‘De verborgen impact’
- Wilma Kaptein -
Marketingmentor voor
duurzame ondernemers